Informacje praktyczne

Przygotuj się do podróży

JAPONIA

Katalog podróży

 

INFORMACJE O KRAJU

Japonia w liczbach

Japonia to państwo położone na wąskim łańcuchu wysp o długości 3,3 tys. km na zachodnim Pacyfiku, u wschodnich wybrzeży Azji. Archipelag rozciąga się niemal południkowo, od Morza Ochockiego na północy do Morza Wschodniochińskiego i Tajwanu na południu. W swoim najszerszym punkcie Japonia ma zaledwie 402 km.

Stolica Tokio jest usytuowana prawie dokładnie na tej samej szerokości geograficznej co Ateny, Pekin, Los Angeles i Waszyngton. Archipelag składa się z 4 głównych wysp: Hokkaido, Honsiu, Shikoku i Kiusiu (97% obszaru lądowego) oraz 6848 mniejszych wysp.

Łączna powierzchnia (blisko 378 km²) w ¾ pokryta jest górami. Najwyższym szczytem jest nieczynny wulkan Fuji (3776 m).

Japonię zamieszkuje około 127 mln mieszkańców, z czego 75% ludności skoncentrowana jest w głównych ośrodkach miejskich. Jest to kraj bardzo homogeniczny pod względem etnicznym: 99,2% stanowią Japończycy i rdzenna mniejszość – Ainu.

Klimat. Od raf koralowych po lodowce

Ze względu na dużą rozciągłość równoleżnikową w Japonii panuje bardzo zróżnicowany klimat. Podróżując od Okinawy po Hokkaido zaobserwować można skrajne zjawiska pogodowe. Północ Japonii to długie, ostre zimy i dużo opadów śniegu (śr. temp. zimą w okolicach Sapporo to -5°C). W centralnej części występuje krótka pora deszczowa wczesnym latem, we wrześniu zaś monsuny mogą przynieść intensywne opady. Na dalekim południu zimy są łagodniejsze a lata bardziej gorące i wilgotne niż w części centralnej, ze średnią temp. 28°C.

Najlepszą porą na odwiedzenie centralnej części archipelagu jest okres od wiosny do lata lub jesień. W okolicach maja temperatura plasuje się między 18 a 20ºC, dni są wtedy zwykle pogodne i bezdeszczowe.

Strefa czasowa

Japonia położona jest w jednej strefie czasowej i nie praktykuje się tu zmiany z czasu letniego na zimowy. W stosunku do czasu w Polsce należy dodać 7 godzin w przypadku czasu letniego. Kiedy w Polsce zaczynamy pracę o godzinie 9.00, Japończycy właśnie wychodzą z biura o godzinie 16.00.

Jet lag

Ponieważ podróżującym na wschód jest znacznie ciężej walczyć ze zmianą strefy czasowej, wskazówek dla nich jest więcej:

Postaraj się zasnąć na czas lotu.

Unikaj środków nasennych, stosuj raczej naturalne i sprawdzone sposoby na kłopoty z bezsennością np. herbatkę ziołową.

Unikaj alkoholu, ponieważ opóźnia on przestawienie się Twojego organizmu na nowy tryb dnia. Pamiętaj, aby przestawić zegarek na czas obowiązujący w miejscu docelowym, zrób to najlepiej od razu, gdy wejdziesz na pokład samolotu. To ułatwi Ci psychiczne przestawienie się na nowe pory dnia, jakie czekają Cię po wylądowaniu. W pierwszych dniach po przylocie unikaj ciężkiego wysiłku fizycznego i psychicznego. Pozwól Twojemu organizmowi przyzwyczaić się do nowego trybu dnia i nocy.

Bezpieczeństwo

Japonia uchodzi za jeden z najbezpieczniejszych krajów na świecie. Naród japoński cechuje uczciwość i szacunek dla cudzej prywatności. Procent kradzieży i przestępczości jest bardzo niski i dotyczy głównie środowisk mafijnych lub ubogich mniejszości narodowych (przy czym 99,2 % obywateli to rdzenni Japończycy).

Na porządku dziennym jest widok wypchanych portfeli wystających z tylnej kieszeni lub otwartych torebek kobiet – zaufanie społecznie powoduje, że mieszkańcy mogą sobie pozwolić na taką swobodę. Anegdoty na temat śpiących na ławkach salarymanów z laptopami, którzy nie są okradani, są w Japonii rzeczywistością.

KULTURA

Wpływy Wschodu i Zachodu

Specyfika japońskiej kultury powstała w wyniku izolacji wysp od reszty kontynentu azjatyckiego. Wyjątkowe położenie geograficzne umożliwiło wzrost i rozwój niezwykłej cywilizacji z dala od zewnętrznych wpływów. Podstawowym źródłem inspiracji dla Japonii na przestrzeni wieków była kultura Chin (pismo i filozofia) oraz Korei (sztuka i ceramika). Dużo później swój wpływ miała również cywilizacja Zachodu (technologia, moda, fast food). Dzięki wyspiarskiemu położeniu i geograficznej izolacji od kontynentu rozwijał się tradycjonalizm i lokalna estetyka, przez co adaptowane elementy nabierały wyraziście japońskiego charakteru.

Religia

Dwie najważniejsze i dominujące religie w Japoni to shinto i buddyzm, urozmaicone niezliczoną ilością pomniejszych sekt religijnych zwanych omu shinrikyo. Silnie zakorzeniona jest tu również myśl filozoficzna Konfucjusza.

Język

Język japoński, choć może wydawać sie skomplikowany ze względu na pisownię kanji, jest wbrew pozorom nieskomplikowany gramatycznie. Jednak wykorzystanie aż trzech alfabetów skutecznie zniechęca podróżujących do zapoznania się z podstawami języka. Dodatkową barierą komunikacyjną jest fakt, że niewielu japończyków mówi po angielsku (choć często i ochoczo adoptują angielskie słowa uzupełniając wypowiedzi). Dlatego znajomość podstawowych zwrotów może okazać się przydatna podczas podróży.

OHAYO GOZAIMASU – dzień dobry (mowione rano)

KONICHIWA – dzień dobry (po poludniu)

KONBANWA – dobry wieczor

SAYONARA – dowidzenia

SUMIMASEN – przepraszam (tak jak angielskie excuse me)

GOMENASAI – przepraszam (tak jak angielskie I am sorry)

ARIGATO – dziękuję

NAN DESU KA? – co to jest?

DOKO DESU KA? – gdze jest? (np. hoteru doko desu ka? – gdzie jest hotel?)

HOTERU – hotel

EKI – stacja

YUBINKYOKU – poczta

BYOIN – szpital

KOBAN – posterunek policji

IKURA DESU KA? – ile kosztuje?

HAJIME MASHITE – miło mi Pana/ Pania poznać

ITADAKIMASU – smacznego

DAI JOBU – nie ma problemu / wszystko w porządku

 

KUCHNIA JAPOŃSKA I JAPOŃSKIE PRODUKTY SPOŻYWCZE

Japońska kuchnia, zwana washoku, w 2013 roku została wpisana na Listę niematerialnego dziedzictwa kultury UNESCO. Charakteryzuje ją użycie świeżych, naturalnych składników oraz silny związek z rodzimą tradycją. W porównaniu z innymi kuchniami Azji, japońskie specjały cechują się łagodnym smakiem, gdyż przypraw używa się oszczędnie, by nie zdominować smaku świeżych produktów. Do przyprawienia potraw najczęściej służy sos sojowy, starta rzodkiew daikon, marynowany imbir lub ogórki czy doskonale znany japoński odpowiednik chrzanu – wasabi.

Potrawy i produkty

Japonia ma niezwykle bogatą ofertę gastronomiczną. Można tu znaleźć mnóstwo restauracji, oferujących zarówno tradycyjne potrawy japońskie, jak i kuchnię całego świata. Japońskie restauracje serwujące przysmaki rodzimej kuchni specjalizują się najczęściej w jednym rodzaju dań. Noszą wtedy nazwę dania z dodaną końcówką -ya, np Sushiya, Ramenya itd. Do najsłynniejszych japońskich potraw należą:

Sushi – w Japonii pod pojęciem sushi kryje się znane u nas w Polsce nigiri, czyli niewielka ilość ugniecionego do formy kulki ryżu ze świeżym kawałkiem surowej ryby na górze. Nierzadko w japońskim sushi natknąć się można na egzotyczne gatunki ryb nieznane w Europie lub owoce morza, takie jak ośmiornica czy nawet płaszczka. Sławne u nas zawijane maki na archipelagu funkcjonują w jako fastfood dostępny głównie w klepach całodobowych typu Konbini w cenie 300–500 jenów za porcję.

Tempura – potrawa przybyła do Japonii z zachodu. W XVI wieku została podana Japończykom przez portugalskich handlarzy i misjonarzy. Następnie na długi czas zniknęła ona z jadłospisu „południowych barbarzyńców” (tak Europejczyków nazywali Japończycy), za to świetnie przyjęła się w Japonii i dziś uważana jest za tradycyjne japońskie danie. Tempura to rodzaj panierki, w której obtoczone są świeże owoce morza i warzywa, a następnie smażone krótko na głębokim oleju.

Nabemono – rodzaj dań przygotowywanych w specjalnym garnku z palnikiem, często przez samych biesiadników. W garnku z gotującym się rybnym bulionem dashi podgotowuje się na bieżąco świeże składniki i po umoczeniu w odpowiednim sosie spożywa. Najbardziej znane dania Nabemono to Sukiyaki oraz Shabu-shabu (nazwa ta jest wyrazem naśladującym dźwięk podczas mieszania składników w gorącym rosole).

Soba – cienki makaron (najczęściej gryczany) podawany z łagodną zupą na bazie sosu sojowego.

Udon – gruby makaron pszenny podawany z wywarem rybnym i dodatkami.

Ramen – typ makaronu ale też nazwa dania. Jest to rodzaj zupy zaadaptowanej z chińskiej kuchni. Ramen podaje się najczęściej z dużą ilością makaronu, pędami bambusa, jajkiem i kawałkami wieprzowiny oraz innymi dodatkami do wyboru.

Donburimono – dania serwowane często w tanich barach, co nie ujmuje im walorom smakowym. Jest to najczęściej miska ryżu serwowana z tempurą (tendon), mięsem (gyudon) czy omletem (oyakodon). 

Kaiseki Ryori – czyli tradycyjny japoński posiłek składający się z wielu miseczek z różnymi przysmakami, takimi jak grillowane ryby lub w postaci sashimi, warzywami, zupą miso, piklami czy natto – sfermentowanymi ziarnami soi (jeden z najzdrowszych przysmaków na świecie, mający korzystny wpływ na krew).

Onigiri – po polsku można je przetłumaczyć jako „zgniotki”. Jest to rodzaj ryżowych kanapek, której podstawą jest kulka ryżu z dodatkami wewnątrz (np. z ikrą lub łososiem) lub na zewnątrz (z plasterkiem szynki lub omletem). Dostępne są we wszystkich sklepach typu convenience (w Japonii nazywane Konbini) w bardzo niskich cenach – ok 150 jenów. Nie sposób wymienić ich rodzajów, ponieważ w każdym sklepie Konbini można znaleźć onigiri z innym dodatkiem.

Izakaya, japońskie bary z alkoholem

W życiu Japończyków nie mogłoby zabraknąć tradycyjnych barów z alkoholem, gdzie również można skosztować m.in. drobiowych potraw z grilla zwanych yakitori (tori = kurczak, yaki = pieczony). Bardzo popularne są też restauracje yakiniku, gdzie własnoręcznie piecze się na ruszcie kawałki wołowiny, jak również lokale serwujące okonomiyaki, zwane również „japońską pizzą”, składające się z ciasta naleśnikowego, kapusty oraz mięsa lub owoców morza.

Wśród najpopularniejszych alkoholi w Izakaya znajdują się: japońskie piwo happoshu (mniej ekstraktu dla lżejszego smaku), wino ryżowe sake lub nihonshu (wino to zawiera do 20% alkoholu i jest bardzo zdradzieckie), shochu, czyli destylowany spirytus o dużej zawartości alkoholu oraz wino śliwkowe umeshu (słodkie i lekkie, znane u nas pod błędną nazwą Choya, gdyż Choya to nazwa producenta).

Sklepy całodobowe Konibini oraz automaty z napojami

Konbini czyli convenience store to całodobowe sklepy z artykułami spożywczymi i niezbędnymi rzeczami codziennego użytku (takim jak szczoteczki do zębów, bielizna, papeteria), znajdujące się na każdym rogu. Na asortyment pożywczy sklepów Konbini składają się kanapki ryżowe Onigiri, gotowe dania obiadowe, słodycze japońskie i zachodnie (warto spróbować zielonej czekolady z dodatkiem zielonej herbaty matcha) oraz alkohol. Najpopularniejsze marki sklepów całodobowych to 7-Eleven, Lawson czy Family Mart.

Próżno szukać w japońskich automatach z napojami Coca-coli, można natomiast wybierać wśród kilu rodzajów herbaty zielonej w opcji na zimno lub ciepło. Automaty znajdują się praktycznie na każdej ulicy, a ceny napojów wahają się między 100 a 200 jenów. Napoje z czerwonymi przyciskami będą ciepłe.


SAVOIR-VIVRE

Japońskie obyczaje, znacznie różniące się od tych w Europie, mogą powodować duży szok kulturowy wśród odwiedzających.

Zdejmowanie butów

W Japonii normą obowiązującą wszystkich gości jest konieczność zdejmowania butów przed wejściem nie tylko do świątyni, ale również do japońskiego domu, mieszkania czy tradycyjnej restauracji. Dopuszczalnym obuwiem w domach są specjalne klapki (przygotowane, aby przejść w nich do toalety). Natomiast wszędzie tam gdzie na podłodze ułożone są tradycyjne grube maty  tatami – buty, jak również klapki, należy pozostawić przed podestem.

Etykieta przy stole i używanie pałeczek

Zawsze przed posiłkiem w restauracji podawany jest wilgotny zrolowany ręcznik, używa się go w celu odświeżenia rąk, nie należy wycierać nim twarzy, a po użyciu z powrotem zrolować. Restauracje zarekomendowane w czasie podróży podają zarówno sztućce, jak i pałeczki.

Podczas jedzenia pałeczkami nie należy wymachiwać nimi, wskazywać kogoś, nabijać na nie fragmentów jedzenia, ponieważ uznane to zostanie za brak dobrych manier. Z kolei wbicie pałeczek pionowo w ryż kojarzone jest z rytuałem religijnym mającym na celu złożenie posiłku w ofierze przodkom (czyli zmarłym).

Jeśli jakieś danie podane jest na wspólnym półmisku dla wszystkich gości siedzących przy stole, należy nakładać swoją porcję na talerz drugim końcem pałeczek (stroną która nie ma kontaktu z ustami).

Generalnie podawane w restauracjach zupy pije się prosto z miseczki; dopuszczalne jest siorbanie zupy z makaronem (Udon, Ramen, Soba), ale samej zupy już nie.

W Japonii zwraca się szczególną uwagę nie tylko na smak potrawy, ale równie istotny jest sposób podania. Ważne jest, aby docenić piękny wygląd podawanych dań i nie jeść ich od razu łapczywie.

Ukłony

Kłanianie się jest niezwykle charakterystycznym elementem kultury w Japonii. Japończycy

kłaniają się przy powitaniu i pożegnaniu co zastępuje funkcję podania dłoni.

W przypadku kontaktów z obcokrajowcami, poza kontaktami biznesowymi, rzadko zdarza się aby Japończyk wyciągnął rękę do uścisku. Liczba ukłonów i kąt nachylenia sylwetki odnosi się do okazania szacunku – im głębszy skłon, tym większy wyraz szacunku.

Wizytówki

Wizytówki (meishi) są niezbędne w kontaktach biznesowych w Japonii, ale też bardzo popularne w codziennym życiu społecznym. Przyjęte jest, aby je podawać za pomocą obu dłoni, skierowane właściwą stroną do odbiorcy. Wizytówkę również odbiera się obiema dłońmi (jest to okazanie szacunku i tak samo odnosi się do podawania pieniędzy, dokumentów etc.); najpierw należy ją obejrzeć i przeczytać nazwę firmy oraz zapamiętać imię i nazwisko. Powinno się ją odłożyć tak, aby można było na nią od czasu do czasu spojrzeć podczas spotkania. Robienie notatek na otrzymanych wizytówkach jest postrzegane jako niegrzeczne.

Onsen, japońska łaźnia z gorącymi źródłami

Jedną z ulubionych form relaksu i spędzania wolnego czasu przez Japończyków są kąpiele w onsenach czyli gorących źródłach przypominających łaźnie. Zwyczajowo w Japonii kąpieli zażywa się zupełnie nago.

Po wejściu na teren onsenu każdy otrzymuje yukate (elegancki szlafrok). Większość łaźni dzieli się na strefy męskie i damskie, gdzie każdy może zostawić swoje rzeczy i przygotować się do kąpieli. Część koedukacyjna mieści bary i restauracje, po niej najczęściej bywalcy poruszają się boso po drewnianych podłogach. Przed toaletami natomiast znajdują się specjalne klapki, które zakłada się tylko na moment korzystania z ubikacji. Ze wspólnej części można przejść na teren kąpielisk podzielonych na strefy damskie i męskie. Tam każdy otrzymuje dwa ręczniki: duży do wysuszenia ciała po kąpielach oraz mały, jedyny z którym można wejść na teren gorących źródeł. Przed wejściem do źródeł należy bardzo dokładnie umyć całe ciało w specjalnie przystosowanych do tego stanowiskach. Dodatkowo obsługę można poprosić o maszynkę do golenia. Kąpieli można zażywać wewnątrz jak i na zewnątrz w klimatycznym ogrodzie.

Używanie telefonów komórkowych

W Japonii, oprócz oczywistych miejsc takich jak szpital, świątynia czy biblioteka, nie należy rozmawiać przez telefon komórkowy w restauacji i środkach komunikacji miejskiej. Nawet w pociągach i metrze znajdują się komunikaty informujące o tym, że powinno się wyciszać dzwonek telefonu.

 Strój

Japończycy przywiązują dużą wagę do ubioru i wyglądu zewnętrznego generalnie. O ile w środowisku biznesowym formalny strój jest absolutnym wymogiem, o tyle na co dzień obowiązuje raczej zasada swobodnego, indywidualnego stylu. Ubiór najlepiej więc dostosować do warunków pogodowych, które w Japonii są dość przewidywalne.

Mężczyźni zwykle chodzą ubrani w garnitury, więc zarówno w restauracjach jak i klubach wiekszość z nich nosi formalny strój biznesowy. Kobiety zakładają eleganckie sukienki. Większość obcokrajowców ubiera się dość swobodnie (smart casual) i nie wzbudza to żadnego zdziwienia.

Fotografowanie

Japończycy znani są z tego, że robią mnóstwo zdjęć podczas swoich podróży. Są również wyczuleni na innych amatorów fotografii podczas swoich wycieczek. Dlatego często zwracają wyjątkową uwagę na inne osoby fotografujące, aby nie wejść im w kadr.

Można fotografować większość zabytków. Miejscami, w których nie powinno się robić zdjęć, są na przykład basen lub kąpieliska w onsenie – aby nie naruszać prywatności innych. Również w sklepach klient może zostać upomniany przez obsługę i proszony o schowanie aparatu.

Napiwki

W Japonii w restauracjach, taksówkach, hotelach etc. nie ma zwyczaju zostawiania napiwków. Nie są one oczekiwane przez usługodawców i pracowników, czasami wręcz jest to niemile widziane i może być potraktowane za zniewagę. W Kraju Kwitnącej Wiśni przyjęło się raczej płacenie rachunków przy kasie niż kelnerom.

Palenie

W Japonii można palić praktycznie we wszystkich restauracjach. Doskonały system wentylacji zapewnia komfort również osobom niepalącym. Także w wielu kawiarniach znajdują się kabiny dla palaczy.

Nie można natomiast palić na ulicach i przestrzeniach otwartych użytku publicznego (w parkach, ogrodach). Europejczyków zaskoczyć mogą znaki informujące aby „nie palić idąc”. Podczas spaceru, jeśli musimy zapalić, należy udać się do miejsc specjalnie do tego przeznaczonych, do tzw. smoking areas.

ZAKUPY

Pieniądze

Jednostką monetarną jest jen (¥), którego kurs utrzymuje się mnie więcej na poziomie 0,035 PLN. Czyli 100 jenów to ok 3,50 zł.

Karty płatnicze

Niestety nie wszystkie karty są akceptowane przez japońskie bankomaty lub terminale. Również w restauracjach rzadko można płacić kartą. Maksymalna kwota wypłaty z bankomatu zależy od banku i indywidualnych limitów ustalanych na koncie.  Gotówkę można wypłacić w większości przypadków bez problemu w bankomatach Citibank.

Bankomaty znajdują się też w niektórych w sklepach całodobowych typu Konbini czy marki
7 -Eleven.

Rekomendowane jest zabranie ze sobą gotówki.

Rękodzieła

Japonia słynie z przepięknego rękodzieła artystycznego. Najbardziej pożądanymi artykułami są jedwabne kimona, barwne tekstylia, wyroby ceramiczne, tradycyjna grafika, naczynia z laki, miecze samurajskie lub ich repliki. W przypadku tych ostatnich, trzeba upewnić się, że sklep odpowiednio zapakuje miecz lub replikę i wystawi certyfikat, tak by można było go bezpiecznie zabrać w podróż samolotem.

Wiele urzędów celnych w krajach, do których przewozimy miecz czy inne rękodzieło, może zażądać specjalnego dokumentu z miejsca, gdzie się taki miecz kupiło, potwierdzający, że nie jest to antyk przedstawiający ważną wartość historyczną oraz że nie jest to broń.

Elektronika

Ze względu na wysoki kurs jena Japonia nie jest już rajem zakupowym dla wielbicieli elektroniki. Można jednak znaleźć atrakcyjne wyprzedaże, zwłaszcza w elektronicznych mega-storach takich jak sieć Big Camera czy yodobashi. Sklepy te oferują także nowinki technologiczne. Należy jednak brać pod uwagę, że artykuły RTV i AGD zakupione w japońskich sklepach będą przystosowane do japońskiego napięcia w sieci (110 V). Jedynie w dzielnicy Akihabara lub na lotnisku w wybranych sklepach można zakupić towary, które da się używać bez problemu w Polsce.

Odzież i obuwie

Tokio uważane jest za jedną ze światowych stolic mody. Można tutaj znaleźć sklepy największych kreatorów mody. Ulica Omotoesando i jej okolice obfitują w modne butiki.

Kupując markowe produkty nie powinno być problemu z rozmiarami. Natomiast odzież, a zwłaszcza obuwie japońskich projektantów może nie pasować na europejskie sylwetki.

Polecamy sieć sklepów Uniqulo (np. Tokyo Midtown) gdzie można kupić w bardzo przystępnych cenach, doskonałej jakości ubrania.

Duty free shopping

Warto pamiętać o zabieraniu paszportu na zakupy. W Tokyo często można uzyskać cenę duty free po okazaniu paszportu.

W większości sklepów na Omotesando lub Akihabara ekspedienci mówią po angielsku.

KOMUNIKACJA

Taxi

Taksówki w Japonii są bardzo drogie i polecamy je jedynie na krótkie dystanse. Należy się spodziewać, że większość taksówkarzy nie mówi po angielsku. Najlepiej pokazać zapisaną destynację na kartce/wizytówce (po japońsku). Opłata początkowa waha się zazwyczaj między 650 a 750 jenów, zaś niedługi przejazd w sumie będzie kosztował między 3000 a 5000 jenów. Taksówkarze nie oczekują napiwków. Nie we wszystkich taksówkach można płacić kartą kredytową. Taksówki są dostępne prawie na każdej ulicy, pod hotelami, stacjami itd. Aby zatrzymać jadącą taksówkę wystarczy zamachać, jeśli jest wolna, lampka na dachu jest zapalona (lub świeci się czerwona tabliczka na przedniej szybie).

Drzwi do taksówek są zdalnie otwierane i zamykane przez kierowcę, nie trzeba pociągać za klamkę, czy nimi trzaskać.

Telefony

Numer kierunkowy do Japonii to +81. Dostęp do sieci komórkowej jest doskonały w opcji 3G na terenach zaludnionych, wzdłuż dróg. W głębi wysp zasięg może zanikać ze względu na gęstą roślinność i górzysty teren.

PRZYGOTOWANIE DO POZDRÓŻY

Zdrowie

W Japonii nie występuje zagrożenie sanitarno-epidemiologiczne. Żadne szczepienia nie są wymagane.

Napięcie w sieci

Napięcie w sieci wynosi 110 V. Używana jest wtyczka typu japońskiego/USA/Kanada (dwa płaskie bolce). Najlepiej zabrać ze sobą przejściówkę.

Bagaż

Bezpłatnie można zabrać 1 sztukę bagażu głównego o wadze do 23 kg na osobę oraz 1 sztukę bagażu podręcznego o wadze do 12 kg.

Wizy i paszporty

Wizę turystyczną otrzymuje się na lotnisku po przylocie. Pobyt turystyczny może trwać do 90 dni i nie można go przedłużyć. Należy pamiętać, by dokładnie wypełnić 2 formularze rozdawane w samolocie (departure card i deklarację celną).

Przepisy celne

Towary zwolnione z cła to ubrania, artykuły toaletowe, przedmioty osobistego użytku, przedmioty potrzebne do wykonywania zawodu podczas pobytu w Japonii. Alkohol i wyroby tytoniowe mogą bez cła wwozić osoby po ukończeniu 20 roku życia w następujących ilościach: 3 butelki alkoholu (jedna butelka = ok.760 ml), cygara – 100 szt., papierosy – 400 szt., inny rodzaj tytoniu – 500 g, 2 uncje perfum (1 uncja = ok. 28 ml) prezenty i przedmioty osobistego użytku w ilości nie wskazującej na to, że przeznaczone są na sprzedaż, których łączna wartość – w cenach z kraju zakupu – nie przekracza 200 tys. JPY. Można wwieźć dowolną ilość pieniędzy, ale kwotę przekraczającą 1 mln JPY należy zadeklarować. Do Japonii można wwieźć zapas leków na własny użytek na okres 2 miesięcy oraz 24 szt. paraleków do stosowania zewnętrznego. W przypadku przekroczenia tych limitów należy skontaktować się z regionalnymi biurami do spraw zdrowia i opieki lekarskiej na lotnisku. Obowiązuje zakaz wwożenia żywności pochodzenia zwierzęcego – (różnego rodzaju wędlin itp. nawet jeżeli są to produkty zakupione w sklepach bezcłowych na europejskich lotniskach), kwiatów (także ciętych), owoców, roślin i nasion. Ponadto obowiązuje bezwzględny zakaz wwożenia narkotyków, stymulantów (amfetamina, metamfetamina), substancji psychotropowych. Nie wolno wwozić przedmiotów imitujących monety lub banknoty papierowe, a także książek, rysunków i innych przedmiotów o treści pornograficznej, broni i amunicji.